Wanda Dubiel lupaa Tunnetyöskentely-leirille iloa ja naurua

Näyttelijä ja mentaalinen valmentaja Wanda Dubiel ohjaa Ratsastuskeskus Villeissä kolme Tunnetyöskentely-leiriä kesällä 2023. Leirit on tarkoitettu aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita itsensä kehittämisestä. Dubiel lupaa päiviin paljon iloa ja naurua.

Reilu kymmenen vuotta sitten mentaalisen valmennuksen kesäretriitissä piti taideterapiatunnilla maalata tulevaisuudesta kuva. Wanda Dubiel maalasi Kekkolan ja hevoset. Kekkolan kartano talleineen oli Dubielille lapsuudesta tuttu paikka ja erityinen Happy Place.

Nyt hän valmistelee leirejä Kekkolan talleille – nykyiseltä nimeltä Ratsastuskeskus Villeihin – yhdessä ratsastuskeskuksen omistajan Melina Holmbergin kanssa.

– En villeimmissä kuvitelmissakaan olisi uskonut, että lapsuuden paras ystäväni (Melina Holmberg) omistaisi joskus Kekkolan tallit ja pyytäisi mua mukaan pitämään leiriä. Tässä toteutuu niin monta unelmaa, ettei pysy enää perässä, Dubiel iloitsee.

– Mä karkasin tallille heti kun osasin kävellä. Sain luvan aloittaa ratsastamisen heti kun jalat yltää satulan reunan yli.  Sitten pääsin leirille Kekkolaan, josta tuli mun Happy Place. Teini-iässä ratsastus jäi teatteriharrastuksen takia taka-alalle, mutta hevosikävä jäi.

– Aikuisena palasin tallille. Hevosikävä helpottaa vasta, kun hevonen on siinä vieressä.

Uniikkeja leirejä aikuisille

Tunnetyöskentely-leirit ovat uniikkeja leirejä aikuisille. Leirit sisältävät tunnetyöskentelyä Wanda Dubielin ohjauksessa ja harjoituksia talleilla Melina Holmbergin ja hevosten kanssa.

– Pää ajattelee, sydän tuntee, keho kokee. Leireillä huomioidaan kaikki kolme. Ryhmässä keskustellaan ja mietitään yhdessä näkökulmia tunteisiin. Toimintaa on sopivassa suhteessa puhumiseen. Työskentely on rentoa ja tapahtuu jokaisen omaa tahtoa sekä valmiuksia kunnioittaen, Wanda Dubiel sanoo

– Hevosen seurassa voimme opetella tietoisuutta ja tiedostamista, jotka ovat molemmat taitoja, joita tarvitsemme aina, kun rakennamme muutosta itsessämme.

Leirit eivät ole ratsastus- tai hevosleirejä, eikä osallistujilta odoteta minkäänlaista aiempaa kokemusta hevosista. Hevosilla on kuitenkin leireillä tärkeä rooli – ne tuovat tunnetyöskentelyyn konkretiaa ja näkökulmaa.

– Ei ole sattumaa, että kaikista eläimistä juuri hevosia käytetään menestyksekkäästi terapiatyössä. Hevonen on täysin läsnä tässä hetkessä ja suora omissa tunteissaan. Hevosen kanssa puhutusta kielestä ei juuri ole apua, ja tulemme tietoisemmaksi siitä, miten energia, tunne, aikomus ja toiminta vaikuttavat, Dubiel selittää.

Melina Holmberg on työssään sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaajana ja talliyrittäjänä nähnyt, kuinka tehokas ja vaikuttava hevonen voi olla.

– Voimme oppia paljon hevoselta ja hevosen kanssa ollessamme itsestämme. Tervetuloa leirille kokemaan hevonen, Holmberg toteaa.

– Haluamme vielä korostaa, että leireillä ei ole pakko tehdä yhtään mitään. Talleilla harjoituksia voi vain katsella, tai osallistua juuri sen verran kuin itse haluaa. Ei myöskään haittaa, vaikka pelkäisi hevosta. Oikealla opastuksella voi saada kokemuksen, että pelon ei tarvitse estää meitä tekemästä asioita, Wanda Dubiel jatkaa.

Tiedossa on myös rauhallisia aamuheräämisiä, sopivasti vapaa-aikaa, saunomista ja oman valinnan mukaan muita aktiviteetteja joko talleilla tai kartanolla.

– Leirille voi ottaa vaikka oman hevosen mukaan ja napsia yksityistunteja. Villeillä on hyvät opettajat ja edistymistakuu, Holmberg hymyilee.

Majoituksesta ja herkullisista aterioista vastaa ihanan kotoisa kartano Landhaus Kekkola, joka sijaitsee aivan tallien vieressä.

– Jannen ja Manuelan hoivissa kartanolla ja heidän italialaisen kokin Marcon ruokien ääressä voi tuntea olevansa hyvän ympärillä.

Mitä leiriltä voi odottaa?

Parhaimmillaan mentaalinen valmennus antaa ihmiselle vapautta. Energiaa ei tarvitse käyttää kontrolloimiseen ja tilaa tulee uusille näkökulmille ja paremmille kokemuksille. Tunteista tulee itseymmärryksen väline.

– Uskallamme enemmän.

– Pystymme kohtaamaan paremmin niin nousut kuin laskutkin.

– Rentous ja läsnäolo lisääntyy.

– Ja mitä paremmin ymmärtää itsessä tapahtuvia asioita, sitä paremmin pystyy myös kohtaamaan muita ihmisiä ja heidän tunnereaktioitaan, sekä pitämään omista rajoista huolta, Wanda Dubiel listaa.

Dubielia on aina kiinnostanut ihminen. Se, miksi ihmiset toimivat niin kuin toimivat.

– Itse ajoin 15 vuotta sitten itseni umpikujaan, ja minun oli pakko esittää kysymyksiä, kuka minä oikeastaan olen ja minkä pitää muuttua, jotta kokisin elämäni hyväksi. Mentaalinen valmennus antoi keinoja ja tukea vastata näihin kysymyksiin. Oivalsin, että puhuminen on tärkeää, mutta tarvitaan myös konkreettisia, toiminnallisia keinoja ja turvallisuuden sekä hyväksynnän tunnetta kohdata vaikeaksi tai pelottavaksi kokemiamme tunteita.

– Myös näyttelijän työ on mahdollistanut ihan huikean työkalupalkin tutkia ja havainnoida tunteita.

Tätä taustaa vasten Dubielin oli helppo ryhtyä syvempään tutkimustyöhön ja vähitellen opastamaan matkaan myös muita.

– Mennessäni opiskelemaan mentaalista valmennusta en koskaan ajatellut tekeväni sitä muille, mutta tänään tunteet ja niiden kanssa työskentely ovat mun supervoima, Dubiel iloitsee.

– Tervetuloa Tunnetaito-leirille! Tarjolla on uusia kokemuksia ja oivalluksia. Iloa ja nautintoa tästä upeasta paikasta. Aivoissa tapahtuvia raksahduksia uuteen asentoon. Helpotusta ja paljon naurua. Kohtaamisia ja uudenlaista yhteyttä. Toivottavasti myös uusia ystävyyksiä.

– Tiedä, vaikka tästä tulisi sinullekin se Happy Place.

 

Tunnetyöskentely-leirille voi ilmoittautua netin kautta www.villit.net -> Palvelut -> Leirit